ALAPANYAGOK, GYÁRTÁSI ELJÁRÁS

A homoktöltésű, üvegszál erősítésű csövek az un. kompozit (társított) rendszerű műanyagok családjába tartoznak, különböző alapanyagok (pl. poliészter gyanta, üvegváz anyagok, kvarchomok) kombinálásával készülnek tekercseléses eljárással.
Az alkalmazott anyagok kiválasztása meghatározott céllal történik, biztosítva az építési termék elvárt jellemzőit, tulajdonságait:

Folyamatos üvegszál tekercselése

Poliészter gyanta

A termék kötőanyaga biztosítja az alkotórészek együttdolgozását, a vízzárást, a kémaiai ellenállást.

Üvegvázanyagok

A folyamatos száltekercselt üvegszálak, az aprított (vágott) üvegszálak, és az üvegfátyol határozza meg alapvetően a szilárdsági, mechanikai tulajdonságokat.

Ezek lehetnek:

  • ECR üvegszál anyagok,
  • C üvegszál anyagok.
Folyamatos üvegszál tekercselése

Kvarchomok

A műgyantával összekeverve cső töltőanyaga, a falvastagság felépítésében, a csőmerevség növelésében van szerepe.

Segédanyagok

A homoktöltésű csövek előállításához ezeken az anyagokon kívül még segédanyagokra is szükség van. Feldolgozáskor ezeket (pl. gyorsító, iniciátor, inhibítor) a poliészter gyanta tartalmazza. A gyártáskor használt poliészter gyanták térhálós szerkezetű termoreaktív terméket eredményeznek, azaz hő hatására lágyulás, deformáció nem következik be.

AZ ALAPANYAGOKBÓL FELÉPÍTETT JELLEMZŐ FALSZERKEZETEK

A Budaplast csövek a rekonstrukciós igényeknek megfelelő profilú és méretű gyártósablonokon készülnek, száltekercseléses eljárással. A sablonméretek tipizálása a több évtizedes megrendelői megbízások alapján történt, de bármilyen új és egyedi igény szerint a gyártó vállalja a további profilminta választék bővítését is.
A falszerkezet a belső – forgó – sablonmagon belülről kifelé folyamatosan épül fel az alapanyagok programozott és váltakozó felvitelével. A sablonok 1,0 m; 2,3 m; 3,0 m és 6,0 m hosszúságúak.

Falszerkezet

Jellemző rétegfelépítés

R4 - külső erősítő réteg: száltekercselt üvegszál réteg, külső homokbevonattal
R3 - merevítő réteg: gyanta-kvarchomok tartalmú merevítő mag
R2 - belső erősítő réteg: folyamatos száltekercselt üvegszálréteg
R1 - belső kopásálló réteg: gyantadús réteg, üvegfátyol és vágott üvegszál erősítéssel

Falszerkezet

Rétegfelépítés 9 mm alatti falvastagságnál

R3 - külső erősítő réteg: száltekercselt üvegszál réteg, külső homokbevonattal
R2 - belső erősítő réteg: folyamatos száltekercselt üvegszál-homok réteg
R1 - belső kopásálló réteg: gyantadús réteg, üvegfátyol és vágott üvegszál erősítéssel

Falszerkezet

Csőkötések

A gravitációs ÜPÉ csövek összeépítése tokos, gumigyűrűs megoldással történik általában. A tokrész a sablonon a csőgyártással egyidejűleg készül. A tokba illeszkedő csővéget (farok) az elkészült cső méretre vágásával egyidejűleg horonymarják és ellátják a vízzárást biztosító gumigyűrűs szereléssel.

A külső csőfal homokszórással érdesített felülete biztosítja az ÜPÉ béléscső és a régi cső közötti gyűrűstérbe injektált cementhabarccsal az együtt-dolgozást.